Modulaire dakrails van Dacia: een slimme aanvulling voor Jogger

Dacia   Jogger

Lange voorwerpen vervoeren met de auto: het blijft een hele uitdaging. Is het dan echt te veel gevraagd om in enkele seconden cadeaus, een surfplank of een slee op het dak te kunnen laden? Bij Dacia niet. Zo bewijst Jogger, die werd uitgerust met modulaire dakrails, een ingenieus systeem dat functionaliteit aan esthetiek koppelt. Denis, productmanager voor Dacia Jogger, legt uit hoe deze slimme uitrusting op basis van de feedback van onze klanten en een beetje intuïtie tot stand kwam en hoe ze al snel onmisbaar zijn geworden.

Wanneer de kofferbak vol zit of wanneer men lange voorwerpen wil vervoeren zonder aan passagiersruimte in te boeten, biedt het dak meestal uitkomst. Op voorwaarde ten minste dat je hebt geïnvesteerd in een dakimperiaal of dakdragers en dat je de tijd hebt genomen om ze te monteren. Niet echt economisch en niet echt praktisch. Kortom, niet echt Dacia… Het pientere merk rustte zijn Jogger daarom uit met modulaire dakrails.

“Dacia heeft altijd al naar zijn klanten geluisterd. Dat is nu eenmaal onze instelling, het zit in ons DNA. En dat deden we gedurende de hele ontwikkeling van Jogger. We luisterden naar onze klanten, die een echte allrounder wilden.”

Denis, productmanager Jogger

Een eenvoudig maar moeilijk uit te voeren idee

Net als Sandero Stepway en Duster bevestigt Jogger zijn outdoorkarakter met zijn dakrails. Het systeem, dat in de jaren zeventig zijn opwachting maakte op Europese auto’s, biedt de mogelijkheid om een imperiaal of dakdragers te bevestigen om voorwerpen op het dak te vervoeren. Het verplicht klanten echter ook om een imperiaal of dakdragers te kopen en de nodige tijd te voorzien om deze te monteren en demonteren. Het lijkt een detail maar dat is het voor de ontwikkelingsteams van Dacia alvast niet.

Zo ontstond in de fase van het voorontwerp “het idee om de dakrails te ontwerpen die je kan omvormen tot dakdragers,” legt Denis uit. Dat idee was echter niet zo eenvoudig uit te voeren, want het moest voor de klanten eenvoudig verkrijgbaar, praktisch bruikbaar en bovenal redelijk geprijsd zijn.

Een eenvoudig manueel systeem

Voor Dacia bestaat de grootste uitdaging voor een nieuw model er namelijk in het juiste product met de juiste, praktische en essentiële uitrusting aan te bieden tegen de juiste prijs. Daartoe moeten de kosten tot het minimum worden beperkt. Maar zoals wel vaker het geval is, geven moeilijke omstandigheden aanleiding tot de meest creatieve ideeën. In dit geval geen duur automatisch systeem, maar een erg eenvoudig manueel systeem, dat zich in minder dan een minuut laat bedienen met een specifieke sleutel in het handschoenkastje. Het werkt heel vanzelfsprekend en het dak is in twee stappen en drie bewegingen klaar om lange voorwerpen of zware ladingen te vervoeren. “In minder dan een minuut kan de klant de positie van de dakrails veranderen. Ze kunnen bovendien 80 kilogram dragen, waardoor de bestuurder er alles op kwijt kan wat hij wil,” verduidelijkt Denis.


Het systeem van de modulaire dakrails moest vooral toegankelijk worden gemaakt. Daarom wordt het standaard aangeboden vanaf het tweede afwerkingsniveau in het Jogger-aanbod, tevens de meest verkochte versie. Ook dat is ‘luisteren naar je klanten’!

De beste manier om eropuit te trekken

Jogger komt voor de dag als een ‘best of’ van de veelzijdige gezinswagen, met de lengte van een estate en de ruimte van een bestelwagen. Hij is ontworpen voor alle ritten, kort en lang. De modulaire dakrails vormen een uitgelezen verlengstuk voor die filosofie van reizen en uitstapjes.